Aiforsite täytti huhtikuussa kuusi vuotta!
Kuusi vuotta sitten 7.4.2016 perustaja ja toimitusjohtaja Kari Hirvijärvi allekirjoitti yhtiön perustamisasiakirjan. Siitä alkoi Aiforsiten tarina. Hirvijärvi perusti yrityksensä yksin. IoT-ratkaisujen tuotteistamisessa häntä auttoi alussa Raimo Vuopionperä, joka luotsaa nykyään akkujenhallintajärjestelmää kehittävää Bamomas-nimistä yritystä.
”Yrityksen nimi oli ensin Bliot Oy. Nimi muodostui ruotsin ja englannin kielen sanaleikistä, jossa ”bli” eli ”tulla joksikin” on ruotsia ja ”IoT” englanninkielinen lyhenne ”Internet of things”. Sittemmin liikeidean kirkastumisen myötä yhtiön nimi on vaihtunut nykyiseen Aiforsiteen. Nimen alkuperä on englantia ja tarkoittaa ”tekoälyä työmaalle”, kertoo Kari Hirvijärvi.
Bussilla työmaalle poraamaan
Kuusi vuotta on jo riittävä aikaperspektiivi katsoa minkä kehityspolun olemme kulkeneet. Yhtiön alkutaipaleella Aiforsiten tiimi kehitti ensimmäisiä versioita AIC-ohjelmistosta, tuotteisti palveluita ja lanseerasi digi-insinööripalvelukonseptin.
Toimitusjohtaja kokosi kymmenen sivun esitysmateriaalin kasaan ja marssi myymään ideaa potentiaalisille asiakkaille. Sen jälkeen hän palasi kotiinsa hakemaan Hilti-porakoneen ja lähti ensimmäiselle työmaalle bussilla lennättämään dronea ja poraamaan betoniin reikiä olosuhdesensoreiden asennusta varten.
”Minulla oli bussipenkillä mukana styroksiboksi täynnä työkaluja ja työmaalle asennettavia antureita. Mietinkin silloin, kuinka jännittävä ja vaihteleva työnkuva minulla oli. Aamulla kävin rahoitusneuvotteluja sijoittajien kanssa ja iltapäivällä porasin Hiltillä reikiä betoniin,” muistelee Hirvijärvi.
Pari reissua asiakkaan luo työmaille taitettiin tehdä jopa pyörällä. Palvelullemme oli selkeästi kysyntää ja asiakkaat olivat tosi tyytyväisiä.
Tästä se lähti – skaalautuvat IoT-ratkaisut rakennus- ja kiinteistöalalle
Kuusi vuotta sitten markkinoilla oli jo paljon sensorivalmistajia ja eri ohjelmistoja, mutta ei valmista ratkaisua, jonka rakennusliike olisi voinut ostaa heti. Aiforsite näki siinä markkinaraon ja alkoi kehittää siihen sopivaa ratkaisua.
Liiketoiminta pääsi hyvin vauhtiin. Jo kuukausi yhtiön perustamisen jälkeen toukokuussa yhtiö sai ensimmäiset asiakkaat, ja sen jälkeen kasvukäyrä on osoittanut koko ajan ylöspäin.
Aiforsiten ensimmäisiä ratkaisuja oli muun muassa reaaliaikainen ja langaton kosteus- ja lämpötilamittaus. Eräässä pilottiprojektissa toimitettiin Tallinnaan kiinteistöautomaation etäseuranta. Olosuhdeseurannasta tulikin nykyisen tuottavuuden parantamisen kokonaisratkaisun yksi osa-alue.
PropTech vaihtui ConTechiin ja tuottavuuden parantamisen kokonaisratkaisuksi
Alkuperäinen liikeidea ”skaalautuvat IoT-ratkaisut rakennus- ja kiinteistöalalle” on vuosien varrella kehittynyt. Liikeidean jalostusprosessissa fokus on siirtynyt rakentamiseen ja tuottavuuden parantamiseen. PropTech vaihtui ConTechiin.
Teknisesti ratkaisun ydinarkkitehtuuri on pysynyt kuitenkin samana. Alussa puhuimme yksittäisistä skaalautuvista IoT-ratkaisuista, ja nykyään ne ovat Aiforsiten järjestelmään integroituja moduuleita.
Yrityksen tarjoama on jalostunut tuottavuuden parantamisen kokonaisratkaisuksi. Sen tuottama reaaliaikainen tilannekuva ja tuottavuusanalytiikka auttavat työmaajohtoa pysymään aikataulussa ja tehostamaan päivittäisjohtamista.
Seuraava kuva kertoo kasvutarinamme teknisestä näkökulmasta. Mittaustapahtumien määrä eri olosuhdeseuranta-antureista ja paikkatietojärjstelmistä on kasvanut merkittävästi kuuden vuoden aikana. Tässäpä on vaikuttava määrä datapolttoainetta määrätietoisesti kehittämillemme tekoälyratkaisuille!
Erinomainen tiimi sen ratkaisee
”Jokaisen yrityksen kasvumatka alkaa jostain ja päätyy johonkin. Saa nähdä, missä olemme taas kuuden vuoden päästä. Kun lähtee yksin jostakin pienestä ymmärtää paremmin, kuinka suuri merkitys ja vaikutus tiimiin on kaikilla nykyisillä ja aikaisemmin mukana olleilla ihmisillä. Iso kiitos kaikille!” alleviivaa Hirvijärvi.
Tänä päivänä Aiforsite työllistää 27 rakennusalan sekä tekoäly- ja ohjelmistokehityksen ammattilaista. Tehostamme rakennustyömaan perustekemistä digitaalisen teknologian avulla. Tiedämme, millaista työmaajohdon arki on ja tavoitteenamme on helpottaa sitä.
Perustamisesta asti DNA:ssamme on ollut halu aidosti tehdä asioita eikä olettaa jonkun tekevän ne puolestamme. Pistämme kädet saveen ja hoidamme homman. Varmistamme, että asiakkaamme saa luvatun taloudellisen ja aikataulullisen hyödyn.
Tekoälyn kehityksestä Aiforsitella vastaava Tuomas Lackman kehuu yhtiön toimintakulttuuria: ”Erityisenä kykynä täällä on ollut valmius uuden suunnan ottamiseen, jos on ollut syytä. Iteroimme tuotteita ja palveluita nopealla syklillä asiakkaiden kanssa ja jatkoimme sen kehitystä, mille on ollut asiakaskysyntää.”
Johtoryhmässä vahvaa osaamista ja pitkäaikaisia jäseniä
Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksen professori Olli Seppänen tuli Aiforsiten sijoittajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi elokuussa 2016. Vuotta myöhemmin teknologiajohtaja Sami Kalliokoski tuli tiimiin viemään tuotekehityksen uudelle tasolle.
Palvelujohtaja Jerkko Koskinen on tuotteistanut palveluprosessia ja rakentanut palvelutiimiä neljä vuotta, ja Pyry Virrantaus otti operatiivisen vetovastuun myynnistä kolmisen vuotta sitten. Hiljattain johtoryhmä täydentyi lisäosaamisella, kun mukaan tuli markkinointipäällikkö Iana Vesa sekä talous- ja hallintopäällikkö Minna Gustavsson.
Tavoitteena kasvu kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla
Uskomme vahvasti siihen, että rakennusalan tuottavuusongelmaan on ratkaisut. Yksi niistä on Aiforsiten kehittämä. Haemme vahvaa kasvua kotimarkkinasta Suomessa sekä tähtäämme kansainvälisen liiketoiminnan laajentumiseen. Viime vuoden rahoituskierros ja vahvistettu kehitystiimimme ovat varmistaneet vahvan panostuksen tuotekehitykseen ja palvelukonseptin jatkokehittämiseen. Maailma, olemme valmiina!
Olemme auttaneet jo lukuisia rakennusprojekteja tehostamaan tuotantoprosessejaan. Jos haluat tietää miten, varaa lyhyt keskustelu asiantuntijamme kanssa ja näe omin silmin, miten Aiforsiten ratkaisu toimii.