support@aiforsite.com  +358 10 212 8950  |  sales@aiforsite.com  +358 10 212 8955

”Jos sä et ole mukana tässä muutoksessa, sä olet täysin out”, haastoi vuorineuvos Karhinen FinnBuild 2018-messuillla

FinnBuild 2018-vieraat innostuivat Bliotista

Rakennusala täytti Messukeskuksen, kun kahden vuoden välein järjestettävä FinnBuild 2018-tapahtuma kokosi kolmen päivän ajan ammattilaisia tutustumaan alan uutuuksiin ja vanhoihin tuttuihin. Bliot otti uuden askeleen ja osallistui messuille ensimmäisen kerran näytteilleasettajana.

Kolmen vauhdikkaan messupäivän aikana Bliotin osasto täyttyi ja välillä jopa ruuhkautui rakennustyömaan digitalisaatiosta kiinnostuneista ammattilaisista, opiskelijoista ja yritysjohdosta. Osastolle rakennetun Bliot Valvomo- ratkaisun avulla järjestelmän mahdollisuudet avautuivat kiinnostuneille konkreettisesti. Keskusteluissa pureuduttiin järjestelmän jokapäiväiseen käyttöön ja hyötyihin sekä Bliotin käyttämiin teknologioihin. Yritystä edusti koko yhdeksänpäinen tiimi, joten osastolla oli mahdollista keskustella ohjelmistoa kehittävien ammattilaisten kanssa ja sukeltaa syvällekin ohjelmiston teknologiaan.

Rakennusalan kello on vähän jäljessä

Tekoäly, digitalisaatio ja virtuaalinen työmaa olivat messukansan huulilla muuallakin kuin Bliotin osastolla. Aiheita oli nostettu esille myös messujen ohjelmassa. Torstaina vuorineuvos Reijo Karhinen nosti keynote-puheenvuorossaan esille rakennusalan asenteellisen konservatiivisuuden ja muutoksen tarpeellisuuden. Digitalisaatiota, tekoälyä ja alustataloutta käsittelevä puheenvuoro pohti uusien teknologioiden mahdollisuuksia rakennusalalla.

”Jos sä et ole mukana tässä muutoksessa, sä olet täysin out”, Karhinen haastoi kuulijoitaan puheenvuorossaan. Muutoksen suurimmaksi haasteeksi hän nimesi vanhasta luopumisen ja konservatiiviset asenteet alalla. Haasteiden lisäksi Karhinen tarjoili myös ratkaisuja muutokseen: hän pohti, että muutos lähtee aina ihmisistä ja ehdotti, että esimerkiksi alan yritysten johtoryhmissä olisi hyvä olla pysyvästi tai vierailijoina nuoria, uuden sukupolven tekijöitä.

Vaikka rakennusalan kello onkin digitaalisuuden suhteen hieman jäljessä on loikka uuteen aikaan mahdollinen ja sitä kohti kannattaa mennä. Bliotin kaltaisia alan uudistajia Karhinen rohkaisi puheenvuorossaan: ”Uudistajan rooli ei ole joka päivä kivaa, mutta silti kannattaa olla sillä puolella eikä menneisyyden puolella.”

Digitalisaatio ei ole yltänyt työmaalle asti

Swecon Digitaalisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Tuomo Tiilikainen ja Bliotin hallituksen puheenjohtaja Olli Seppänen nostivat puheenvuoroissaan esille digitaalisuuden konkreettisia mahdollisuuksia, joita Bliot on järjestelmässään ratkonut jo pitkälle.

Tiilikainen maalasi virtuaalisen työmaan mahdollisuuksia rakennustyömaan yhteistyön parantamisessa ja digitaalisuuden mahdollisuuksia loppuasiakkaan integroimisessa paremmin rakennusprojektiin. Bliot-järjestelmän mahdollistamat työmaakokoukset virtuaalisina nousivat myös digitaalisten mahdollisuuksien listalle Tiilikaisen esityksessä: ” Miksi tällä alalla meidän pitää järjestää työmaakokouksia ainoastaan kasvokkain?”, Tiilikainen pohti puheenvuorossaan.

Tiilikainen sivusi puheenvuorossaan työn tuottavuuden paranemista digitalisaation keinoin. Samaa viestiä kertoi myös Olli Seppänen puheenvuorossaan FinnBuild-lavalla. Rakennusalan digitalisaatio ei ole yltänyt työmaille asti ja tästä syystä tuottavuus ei ole kasvanut. Seppäsen mukaan seuraava askel rakennusalan digitalisaatiossa on keskittyä juuri työmaan digitalisoimiseen eli juuri siihen, mitä Bliot tekee ja ratkaisee.

Tulevaisuuden ammattilaisten suosikki

Bliot on järjestelmää rakentaessaan keskittynyt aiheisiin, jotka FinnBuild-tapahtumassa nousivat keskusteluiden kärjiksi. Monet järjestelmän ratkaisuista parantavat esimerkiksi työmaan tuottavuutta merkittävästi ja mitattavasti.

Työmaan digitalisoiminen on selkeästi vielä uusi mahdollisuus rakennusalalla, sillä moni messuvieras lähestyi Bliot-sovellusta aluksi suunnittelukärki edellä. Positiivista yllättymistä syntyi, kun sovellus esittäytyikin työmaan toimintoihin ja arkeen keskittyvänä, kokonaisvaltaisena ratkaisuna.

Toisena messupäivänä Bliotin toimitusjohtaja Kari Hirvijärvi pitchasi Bliotin mahdollisuuksista osana Team Finlandin 9 tarinaa kansainväliseen kasvuun-kokonaisuutta. Messuosastolla oli puheenvuoron jälkeen ruuhkaa ja joukko rakennusalan opiskelijoita tutustui myös Bliotin mahdollisuuksiin. Reijo Karhinen kehotti puheenvuorossaan kuuntelemaan nuoria ja näiden osastolla vierailleiden tulevaisuuden ammattilaisten viesti Bliot-järjestelmästä oli selkeä ja ytimekäs: ”Tällaisella kun pääsisi tulevaisuudessa tekemään töitä”, opiskelijat totesivat yhteisymmärryksessä.

Jaa sosiaalisessa mediassa.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin